Gemaakt door Ayla Uncu-Corstanje

Op 16 mei wordt in Westerbork een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Sinti en Roma die tijdens de Tweede Wereldoorlog vervolgd zijn.

Tachtig jaar geleden woonden de families Meinhardt en Weiss tijdelijk in Eursinge op het “Zigeunerkampje” aldaar.
Op 16 mei 1944 zijn zij tijdens de landelijke razzia opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Drie dagen later, op 19 mei, zijn zij gedeporteerd naar Auschwitz-Birkenau.

De onthulling van het monument vindt plaats omstreeks 14.00 uur op het Monumentenplein aan de Hoofdstraat. Deze onthulling is voor iedereen toegankelijk.

De commissaris van de Koning mevrouw Jetta Klijnsma en de burgemeester van Midden-Drenthe, de heer Jan Zwiers zullen hierbij aanwezig zijn.

In het kader van de herdenking Landelijke Zigeunerrazzia 1944 vindt op zondag 12 mei een muziektheatervoorstelling plaats in de Stefanuskerk te Westerbork. De voorstelling heeft als titel “Een rugzak vol wantrouwen”. In deze voorstelling neemt Lalla Weiss ons mee in haar leven als Sinti. Zij wordt hierbij begeleid door het Roma Heina Mirando trio.
Zij vertelt over haar leven in twee werelden. We zien hoe het verleden en de vervolging van haar gemeenschap in de Tweede Wereldoorlog haar hebben gevormd als Sintezza en activiste.